Zala Pezdir
Balett, Modernt

Zala är utbildad i klassisk balett vid Konservatoriet för klassisk balett och musik i Maribor (Slovenien), i etnologi och kulturantropologi vid Ljubljana Universitet där hon 2007 skrev ett prisbelönt examensarbete om män inom klassisk balett, och i danspedagogik i ämnena klassisk balett och modern dans vid Dans och cirkushögskolan i Stockholm. Förutom dansutbildningar i Slovenien och Sverige har hon vidareutbildat sig i Tyskland (Ponderosa Movement & Discovery Improvisation/Training Module , Stolzenhagen), Spanien (Deltebre Dansa, Deltebre), Nederländerna (Improvisation Summer Course med Katie Duck, Amsterdam), Belgien (Jettsummer, Bryssel), England (Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, London), Grekland (One Small Step, Corfu), och har tagit klasser för olika dansare och koreografer i Göteborg (Sverige), San Francisco (USA), Wien (Österrike) och Berlin (Tyskland). Genom Uppsala Dansakademi har Zala fått fortbildning i metodik och pedagogik för barn.
 
Zala har undervisat i klassisk balett i över femton år. Hon har undervisat elever i alla åldrar och nivåer. Två av hennes elever i Slovenien har vunnit bronsmedalj på den nationella balettävlingen. I Sverige har Zala undervisat i balett på både Uppsala Dansakademi och Celsiusskolans Idrottsgymnasium. Fler av Zalas balettelever i både Slovenien och Sverige har kommit in på yrkesdansutbildningar.
 
I baletten ser Zala en styrka i den strukturerade och konsekventa träningen som ger ett bra verktyg för all typ av dans. Hon jobbar med den individuella kroppen och inte emot den och tror på att tekniken är där för att frigöra.
 
Modern dans är den andra dansstilen Zala undervisar i på Uppsala dansakademi. Förutom det så har hon varit lärare på modern dansworkshops i Slovenien och Österrike och är även grundare till en internationell modern dansworkshop Gibnoza. Med Gibnoza så försöker Zala främja ett demokratiskt samarbete bland dansare och ge plats åt samarbete mellan dansare och musiker. Det har producerat nya dansföreställningar som visats i Slovenien och Turkiet. Zalas lektioner i modern dans bygger på tekniker som release, flying low, Klein teknik med inslag av improvisation och kontaktimprovisation.
 
Zala har medverkat i en rad dansprojekt som dansare och koreograf, i Sverige och utomlands. Hon är även en av tre koreografer till Snövit, en dansföreställning med Uppsala Dansakademis Dansensemble (2013, 2014, 2015, 2016).

Information till eleverna

Terminen omfattar 12 veckor
Öppet Hus: söndag 26 aug
Kursstart: vecka 36 (3 sep-9 sep)
Höstlov: vecka 44 (29 okt-4 nov)

Ev inställd lektion tas igen på samma tid, veckodag och lokal veckan efter sista ordinarie lektion.
Zalas lördagsgrupper:

Förberedande balett 6-7 år N/F
Förberedande balett 7-8 år F
Balett 8-10 år N/F
Balett 9-12 år F/M
Balett utan stång

Vecka 36: lektion 1 – öppen för        föräldrar 
Vecka 37: lektion 2
Vecka 38: lektion 3
Vecka 39: lektion 4
Vecka 40: inställd lektion
Vecka 41: lektion 5
Vecka 42: lektion 6
Vecka 43: lektion 7
Vecka 44: höstlov
Vecka 45: lektion 8
Vecka 46: lektion 9
Vecka 47: lektion 10
Vecka 48: lektion 11
Vecka 49: lektion 12 – öppen för föräldrar


Taglioni:
Tors den 22 nov är gruppens lektion inställd p.g.a. Dunhams medverkan på Gränbystadens invigning.
Klassen tas igen den 4 december.