top of page
_MG_6012.jpg

Danslinjer

Har du ett mycket starkt intresse för dans och vill avancera? I så fall är Uppsala Dansakademis danslinjer något för dig! Här erbjuds du seriös träning av hög kvalitet. Syftet med Uppsala Dansakademis linjeprogram är att ge en god och allsidig grund som i förlängningen kan leda till yrkesstudier och en professionell karriär inom dans. Även om du idag inte vet vad du vill arbeta med i framtiden, blir du väl förberedd ifall du skulle vilja satsa på ett yrke inom dans. Självklart har du stor nytta av utbildningen även i andra yrken och sammanhang. Utöver teknikklasser ingår scenisk erfarenhet vilket innebär regelbundna uppträdanden och föreställningsprojekt i såväl mindre som större sammanhang utanför lektionstid. Lärarna som undervisar på linjerna är utbildade dansare och/eller danspedagoger med karriärer som professionella danskonstnärer. Har du väl blivit antagen till en linje så följer du den. Det sker alltså inga byten mellan linjerna. Lärarna höjer nivån i takt med gruppens utveckling och för att hänga med krävs det att du tar alla kurser som ingår. Upplägget är framtaget för skapa trygga grupper och arbetsro.

Inom linjeprogrammet finns flera inriktningar. Välj mellan balett, jazz, modernt, street och broadway (dans, sång, drama). Linjerna har fått namn efter kända dansprofiler/pionjärer och har inget med kursinnehållet att göra. För en extra snabb och bred dansutveckling rekommenderar vi dig att kombinera flera linjer i olika dansstilar, alternativt komplettera linjeutbildningen med enskilda kurser.

Önskar du börja i en linje?

I så fall skickar du information om din ålder, dansbakgrund och vilken inriktning du är intresserad av till vår linjeansvarig på hea@uppsaladansakademi.com. Om det finns flera linjer inom en dansstil så går det inte att söka till en specifik sådan utan du kallas till provdans till den linje som bäst passar utifrån ålder, danserfarenhet och platstillgänglighet. Vänta med din anmälan tills efter kontakten med linjeansvarig.

Inga linjer är på nybörjarnivå utan kräver goda kunskaper i aktuell dansstil. Ju högre ålder desto mer danserfarenhet krävs. Har du inte dansat på Uppsala Dansakademi tidigare bör du börja med att ta enskilda kurser på skolan innan du kontaktar linjeansvarig. Detta för att det är lättare att avgöra vilken linje som passar bäst att provdansa in i om det finns möjlighet att samråda med dina lärare.

Provdans sker under terminens första kursvecka genom medverkan på linjens ordinarie lektioner. Det är sedan läraren/lärarna på linjen som avgör om nivån är bra eller om du bör gå en annan linje på lägre/högre nivå alternativt stärka dina kunskaper ytterligare på vanliga kurser. Provveckan är även till för att du själv ska få möjlighet att prova på och se om linjen känns intressant. Det är viktigt att nivån är rätt för att undvika skador men också för att få optimal utmaning och full möjlighet att känna dansglädje. Du får beskedet av läraren efter genomförd provvecka, antingen muntligen direkt efter andra lektionen eller via mail.

Till dig som redan har en linjeplats

Vid varje ny termin anmäler du dig här via hemsidan, trots att du alltid har en öronmärkt plats i din linje. Lärarna räknar med att arbeta långsiktigt med dig och gruppen och planerar undervisningen efter det. Schemat koordineras för att inte kurser och linjer ska krocka för er elever och hänsyn tas t.o.m. ofta på individnivå. Nya elever kallas endast till provdans om vi vet att det finns plats i linjen. Om du önskar avsäga din plats är det därför viktigt att du i god tid innan meddelar din lärare samt linjeansvarig.

Danslinjer
bottom of page