Erika Martikainen
Barndans, förberedande jazz, jazzdans och modernt

Erika har alltid tyckt om musik och rörelse och har därför tagit sig an alla möjligheter som dykt upp för dans i sin hemort Haparanda. 2009 fick hon möjligheten att börja ta reguljära danskurser och fastnade då snabbt för glädjen och gemenskapen som hon upplevde på dansklasserna samt att hon fick uttrycka känslor genom rörelse. På sin nya dansskola var hon med i en dansgrupp som uppträdde i olika sammanhang samt tävlade i bland annat Finska mästerskapet. Erika har alltid tyckt om att uppträda och träna hårt inför tävlingar men hon beundrade arbetet som hennes danslärare gjorde och kände alltid att danslärar-rollen var hennes framtid.

Efter gymnasiet gick Erika en ettårig förberedande danslinje på Balettakademien i Umeå. Efter utbildningen började hon undervisa dans för både barn och vuxna på dansskolan i Torneå där hon fick möjligheten att känna ifall yrket passade henne, vilket det gjorde! Efter tre års undervisning sökte hon till Stockholms Konstnärliga Högskola (tidigare Danshögskolan) och tog examen som danspedagog i juni 2020.

Som danspedagog vill Erika ge sina elever möjlighet att synas under sin individuella utveckling. Hon vill utmana dem att utforska rörelse samtidigt som hon är där för att stötta dem i processen. Den gemenskap och glädje som hon kände som danselev önskar hon att hennes elever också kommer få känna under hennes klasser!